ADK bvba - A. De Keersmaecker bvba
www.aardgas.be
CV Gas

   Vloer- en wandketels

Een aparte stookruimte in huis is in veel gevallen niet langer noodzakelijk. Daar zorgen de wandketels voor die de jongste jaren in volle opmars zijn. Dankzij hun laag gewicht (50 a 70 kg) en hun beperkte afmetingen kunnen zij eender waar geïnstalleerd worden en hoeft er geen vloerruimte opgeofferd te worden. Vermits de onderdelen meestal langs de voorkant toegankelijk zijn, kunnen ze ook in een kast of in een nis gehangen worden. Wandketels tref je vooral aan onder de gasketels, maar met mondjesmaat komen er ook wandketels op stookolie op de markt.

In de meeste woningen zal een wandketel volstaan, maar voor grote woningen kan het vermogen ontoereikend zijn en is een vloerketel of een cascadeschakeling van wandketels de enige mogelijkheid. Tegenwoordig bestaan er evenwel ook wandketels met grote vermogens.

Ook de vloerketels zijn compacter en lichter geworden en aan hun design werd ook aardig wat gesleuteld.

Zowel bij de vloer- als bij de wandketels werden er modellen ontwikkeld waarvan het uitzicht en de afmetingen afgestemd werden op huishoudelijke apparaten zodat ze probleemloos in een keuken, een badkamer of een wasplaats geplaatst kunnen worden, maar laat dit over aan je installateur.

cv-ketels zijn gemaakt van gietijzer of plaatstaal. Kwalitatief zijn ze aan elkaar gewaagd. Ketels van gietijzer zijn zwaarder en inerter, maar houden de warmte ook langer bij.

   Condensatieketels

Om het rendement van de cv-ketels nog op te drijven ontwikkelden de fabrikanten de condensatieketels. De techniek wordt steeds meer toegepast bij gasketels en ook bij de stookolieketels tref je tegenwoordig steeds meer condensatieketels aan.

De ketels halen een extra hoog rendement dankzij de terugwinning van de warmte die nog aanwezig is in de waterdamp van de verbrandingsgassen die normaal langs de schoorsteen verdwijnt. Vroeger was de techniek enkel bruikbaar voor grote ketels, maar nu bestaan er ook lichte en compactere versies van de condensatieketels.

Omwille van het hoge rendement en ook omwille van de extreem lage uitstoot van NOx en CO scoren deze ketels ook zeer goed op ecologisch gebied.

Merken branders: Viessmann - Radson - Ariston - Vaillant